Open Europe Consulting specjalizuje się w sześciu dziedzinach doradztwa, które wzajemnie się przenikają i uzupełniają:
- Internacjonalizacja i rozwój rynku w Europie Wschodniej, Środkowej i Południowo-Wschodniej
- Szkolenie i coaching personelu
- Eksport edukacji (szkolenia i dalsza edukacja)
- Społeczna odpowiedzialność biznesu i wspólna wartość (odpowiedzialność korporacyjna)
- Rozwój społeczeństwa obywatelskiego (doradztwo organizacyjne i tworzenie sieci)
- Projekty i finansowanie UE (wnioski, warunki odniesienia, oceny)
Naszą wyjątkową zaletą jest zarządzanie na styku sektora prywatnego, społeczeństwa obywatelskiego, administracji publicznej, edukacji i nauki (rozwój ekosystemów).
Nasze grupy docelowe obejmują małe i średnie przedsiębiorstwa ze wszystkich sektorów w Niemczech i za granicą, a także przemysł, organizacje pozarządowe, fundacje, klastry i sieci.
Wspólnie z naszymi klientami i innymi interesariuszami opracowujemy całościowe rozwiązania. Nasze projekty są zorientowane ekonomicznie, społecznie, ekologicznie i/lub kulturowo. Zazwyczaj mają charakter międzynarodowy, międzybranżowy i międzysektorowy. Nasze działania mają na celu tworzenie wartości dodanej dla gospodarki, społeczeństwa i/lub środowiska.