Środowiskowy Dom Samopomocy w Dźwierzutach został utworzony w październiku 2018 roku jako dzienny ośrodek wsparcia dla osób z przewlekłymi chorobami psychicznymi oraz dla osób z niepełnosprawnością intelektualną, w tym z niepełnosprawnościami... sprzężonymi i spektrum autyzmu. Nasza działalność koncentruje się na pomocy w przezwyciężaniu trudnych sytuacji życiowych oraz codziennych problemów, z jakimi borykają się osoby niepełnosprawne. Kluczowym elementem naszej pracy jest integracja uczestników z lokalną społecznością poprzez ich aktywizację społeczną.
Z usług Środowiskowego Domu mogą korzystać osoby zamieszkałe na terenie Gminy Dźwierzuty oraz osoby z gmin ościennych, po podpisaniu odpowiedniej umowy. Naszym nadrzędnym celem jest dążenie do integracji społecznej uczestników poprzez aktywne uczestnictwo w życiu kulturalnym i społecznym. Prowadzimy rehabilitację społeczną i zawodową, która ma na celu poprawę jakości życia oraz samodzielnego funkcjonowania uczestników, a także zapewnienie wsparcia psychologicznego i terapeutycznego.
W ramach naszej działalności oferujemy różnorodne zajęcia i treningi w specjalnie przystosowanych salach, takich jak sala kulinarna, sala zaradności życiowej, sala plastyczno-techniczna, sala komputerowo-edukacyjna oraz sala zajęć ruchowych. Dzięki tym aktywnościom uczestnicy mają możliwość rozwijania swoich umiejętności oraz nawiązywania relacji z innymi osobami.