Plastigram Industries a.s. opracowała innowacyjną technologię przetwarzania odpadów z używanych kartonów po napojach, takich jak Tetra Pak, Elopak czy SIG Combibloc, po ich recyklingu w papierniach. W procesie tym odzyskiwana jest jedynie część... papierowa, podczas gdy pozostałe komponenty, takie jak polietylen i aluminium, często są spalane lub składowane na wysypiskach. Nasza technologia umożliwia odzyskiwanie zarówno plastiku, jak i aluminium, co stanowi istotny krok w kierunku zrównoważonego rozwoju zasobów.
Dzięki naszemu procesowi, który przekształca kompozyty PE i Al w regranulat LDPE, znacząco zmniejszamy ilość odpadów składowanych na wysypiskach oraz spalanych. Nasze działania przyczyniają się do obniżenia zużycia energii i emisji gazów cieplarnianych, a także oszczędzają surowce. Oferujemy naszym partnerom atrakcyjne cenowo i przyjazne dla środowiska rozwiązania w zakresie utylizacji pozostałości po używanych kartonach po napojach.
Nasze produkty obejmują regranulaty z recyklingu pochodzące z tworzyw sztucznych, takie jak LDPE, aluLDPE oraz mieszane regranulaty poliolefinowe, a także proszek aluminiowy. Współpraca z nami to nie tylko korzyści ekonomiczne, ale także realny wkład w ochronę środowiska.