Zakład Mechaniczny „Siarkopol” Sp. z o.o. został założony we wrześniu 2000 roku i rozpoczął działalność gospodarczą w listopadzie tego samego roku. Spółka powstała w wyniku przekształceń Kopalni i Zakładów Przetwórczych Siarki „Siarkopol”. Działa... w ramach grupy kapitałowej, która obejmuje również inne podmioty, takie jak Siarkopol Tarnobrzeg Sp. z o.o. oraz Zakłady Chemiczne „Siarkopol” Tarnobrzeg Sp. z o.o. Głównym obszarem działalności firmy jest wykonawstwo konstrukcji stalowych oraz urządzeń dla przemysłu chemicznego, cementowego, energetycznego i odlewniczego.
Specjalizujemy się w produkcji kotłów na biomasę o mocy od 5 do 15 MW, a także wytwarzaniu palenisk, wymienników, filtrów, cyklonów i rurociągów dla energetyki. Oferujemy również usługi w zakresie utrzymania ruchu elektro-energetycznego oraz mechanicznego. Nasze Laboratorium Badawcze wykonuje badania nieniszczące, w tym radiograficzne, ultradźwiękowe i magnetyczno-proszkowe. Posiadamy uprawnienia okręgowej stacji diagnostycznej, co pozwala nam na przeprowadzanie obowiązkowych badań technicznych pojazdów, w tym tych zasilanych gazem LPG.
Dodatkowo, w ramach naszej działalności, prowadzimy warsztat samochodowy, w którym dokonujemy napraw pojazdów mechanicznych oraz punkt wulkanizacji dla samochodów osobowych i ciężarowych. Nasza oferta obejmuje także usługi dźwigowe, co czyni nas kompleksowym dostawcą usług dla różnych branż przemysłowych.