Klantbeoordelingsplatforms
Klantbeoordelingsplatforms zijn de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Leer hoe aanbevelingen in de loop der tijd zijn veranderd en hoe klantbeoordelingen een krachtig marketingmiddel zijn geworden.
1. Waarom zijn klantbeoordelingsplatforms zo belangrijk?
De gemiddelde persoon wordt gebombardeerd met tot wel 5.000 reclameboodschappen per dag. Voor consumenten maakt dit het moeilijk om een mening te vormen over een bepaald product of dienst en de juiste aankoop te doen, vooral wanneer alle alternatieven dezelfde resultaten beloven te leveren. Daarom wenden veel mensen zich tot online klantenbeoordelingen om informatie te vinden over de kwaliteit, het serviceniveau, de kosten-prestatieverhouding en andere details over een groot aantal producten en diensten. Als andere klanten denken dat het goed is, dan is het dat waarschijnlijk ook. Consumenten gebruiken de meningen, beoordelingen, feedback en recensies die online worden geplaatst door onpartijdige klanten om weloverwogen aankoopbeslissingen te nemen.
Maar klantbeoordelingsplatforms zijn er niet alleen om klanten te helpen ontdekken of een product of dienst aan hun eisen voldoet. Ze stellen bedrijven en dienstverleners ook in staat om klantbeoordelingen te benutten om vertrouwen te wekken en inzicht te krijgen in de kwaliteit van wat ze doen en hoe tevreden hun klanten zijn. Kwalitatieve feedback van klanten werpt licht op de sterke en zwakke punten van een bedrijf en onthult mogelijkheden om te optimaliseren, de klanttevredenheid te verhogen en nieuwe business binnen te halen. En voor dienstverleners zijn klantbeoordelingen marketing-goud: ze dragen bij aan je online reputatie en wekken een gevoel van vertrouwen en authenticiteit op bij potentiële klanten.
2. Gebruik van klantbeoordelingsplatforms in het digitale tijdperk
Dankzij internet is onze samenleving en de manier waarop we communiceren de afgelopen 20 jaar enorm veranderd. Terwijl productaanbevelingen in het verleden beperkt waren tot eenvoudige mond-tot-mondreclame onder vrienden en kennissen, worden onpartijdige aanbevelingen en recensies tegenwoordig online op klantbeoordelingsplatforms gepubliceerd zodat iedereen die kan vinden en lezen.
Onderzoeken hebben aangetoond dat 88% van de consumenten tegenwoordig online beoordelingen net zozeer vertrouwt als persoonlijke aanbevelingen. Ongeveer 89% zoekt zelfs een second opinion bij aanbevelingen van vrienden en kennissen door scores en beoordelingen op klantbeoordelingswebsites te controleren. Online klantbeoordelingsplatforms worden nu door de meeste consumenten gezien als een betrouwbare bron van informatie als het gaat om producten en diensten.
Ciao.de was een van de eerste platforms in Duitsland die klantenaanbevelingen, persoonlijke ervaringsrapporten en scores op producten en diensten aanbood. Het bedrijf bestaat niet meer, maar andere platforms zijn in hun voetsporen getreden. Wat eens een niche-industrie was, heeft nu volledig nieuwe dimensies aangenomen en het aantal klantbeoordelingswebsites en -platforms neemt voortdurend toe. Aanvankelijk waren beoordelingen beperkt tot producten, maar ze zijn uitgebreid naar beoordelingen van artsen, leraren, aanbieders van financiële diensten, kapers, coaches, makelaars, restaurants, hotels en meer. Klantbeoordelingswebsites maken nu klantfeedback over vrijwel elk product of elke dienst beschikbaar voor online consumenten. De meeste van deze platforms zijn gespecialiseerd in producten of diensten voor specifieke branches of e-commerce, terwijl websites zoals ProvenExpert geaggregeerde beoordelingen en scores van verschillende platforms bieden om het voor consumenten makkelijker te maken om leveranciers en dienstverleners te vergelijken op basis van de ervaringen van andere klanten.
3. Klanttevredenheid verhogen met ProvenExpert
Beoordelingen van andere beoordelingsplatforms bundelen
Het huidige overschot aan beoordelingsplatforms kan het voor zowel consumenten als bedrijven lastig maken om het overzicht te bewaren over alle beoordelingen en scores. Voor bedrijven is het belangrijk om te weten waar en wanneer inkomende beoordelingen worden geplaatst door klanten, patiënten, cliënten, enzovoort, om erop te kunnen reageren. Maar het kost veel tijd en energie om elke beoordelingswebsite af te struinen op zoek naar nieuwe recensies.
Hoe kun je dit proces stroomlijnen? Een effectieve oplossing is om al je online scores en beoordelingen van alle platforms te bundelen. Met ProvenExpert kun je je beoordelingen van andere beoordelingsplatforms in één profiel importeren. Deze functie maakt het eenvoudig om alle inkomende feedback bij te houden - ongeacht waar deze is geplaatst — met een handig, centraal overzicht. ProvenExpert bundelt ook je scores van andere platforms en verwerkt deze in de algemene score die in je profiel wordt getoond. Je hoeft dus niet te kiezen aan welke beoordelingen je aandacht besteedt — met ProvenExpert heb je ze allemaal.
Beoordelingsplatform voor dienstverleners
Aanvankelijk waren klantfeedback en aanbevelingen beperkt tot producten. Beoordelingsplatforms begonnen vervolgens geleidelijk ook ondersteuning toe te voegen voor beoordelingen van dienstverleners. Tegenwoordig zijn er tal van branchespecifieke beoordelingsplatforms waar consumenten feedback kunnen geven en vinden over bijna elke denkbare dienst — kapers, fysiotherapeuten, artsen, makelaars, advocaten — voordat ze een definitieve aankoopbeslissing nemen.
Omdat het voor consumenten moeilijk is om de kwaliteit van een dienst te beoordelen voordat ze deze daadwerkelijk gebruiken, zijn aanbevelingen en beoordelingen van klanten enorm belangrijk geworden bij het maken van een weloverwogen keuze.
Actieve verzameling van beoordelingen
Als een dienstverlener nog geen groot klantenbestand heeft of nog niet veel beoordelingen heeft verzameld, kan negatieve feedback een aanzienlijke bedreiging vormen voor de reputatie van het bedrijf. Daarom is het zo belangrijk om actief beoordelingen en scores te verzamelen en tevreden klanten aan te moedigen hun ervaringen te delen, en zo te helpen de online reputatie en het publieke imago van het bedrijf vorm te geven. Helaas zijn het doorgaans de meer ontevreden klanten die hun mening uiten door negatieve feedback en beoordelingen op platforms te plaatsen.
Het is dus van vitaal belang om je tevreden klanten actief te betrekken bij het geheel en hen hun eigen mening te laten geven. En wanneer klanten tevreden zijn over je diensten, zijn ze vaak meer dan bereid om positieve feedback te geven.
Onderzoeken hebben aangetoond dat producten en diensten met een positieve beoordeling 200 keer beter verkopen dan producten en diensten zonder beoordelingen of scores. Het actief verzamelen van beoordelingen en scores via beoordelingsportalen kan een blijvend positief effect hebben op het conversiepercentage van een bedrijf en daarmee op de omzet.
Enquêtesjablonen voor dienstverleners
Veel dienstverleners ontbreekt het aan een manier om snel en eenvoudig klantfeedback te verzamelen. Het actief beheren van beoordelingen en scores kan veel werk met zich meebrengen, vooral als je individuele handgeschreven enquêtes moet analyseren om erachter te komen hoe tevreden je klanten zijn.
Dus, hoe kunnen dienstverleners snel en eenvoudig de kwalitatieve feedback verzamelen die ze nodig hebben?
Met de branchespecifieke enquêtes en vragenlijsten van ProvenExpert hebben dienstverleners tal van snelle en eenvoudige manieren — zowel online als offline — om uitnodigingen voor klantenenquêtes te versturen. De vragenlijsten bieden tot wel 60 subcriteria waaruit gekozen kan worden, maar kunnen ook gefilterd worden op categorieën zoals service, prestatie, prijs-kwaliteitverhouding en meer. Beoordelaars kunnen ook hun eigen feedbacktekst toevoegen om de gegeven scores toe te lichten.
ProvenExpert biedt inmiddels enquêtesjablonen voor meer dan 40 branches, waaronder architectuur, autohandel, coaching, bouw, evenementen & entertainment, financiële dienstverlening, fotografie, restaurants & bars, hotels & accommodaties, informatietechnologie & diensten, onroerend goed, juridische diensten, belastingadvies & boekhouding, verzekeringen en meer. Dienstverleners hoeven alleen de enquête voor hun branche te selecteren om te beginnen met het verzamelen van concrete feedback en het beoordelen van de kwaliteit van hun diensten.
Klantbeoordelingen op zoekmachines
Veel klanten gebruiken tegenwoordig populaire zoekmachines — in de eerste plaats Google — om de juiste dienstverlener te vinden. Zoeken naar lokale dienstverleners op Google toont de top drie Google My Business-resultaten voor jouw regio, inclusief Google-sterbeoordelingen. Deze prominente vermeldingen trekken meer aandacht naar lokale zoekresultaten dan naar de resultaten in de standaard zoeklijst. De Google-sterbeoordelingen naast de vermeldingen laten zien hoe tevreden klanten zijn over elke dienstverlener. Dit geeft consumenten een idee of een bepaalde dienstverlener geschikt is voor hen, nog voordat ze op de resultaten klikken. Met deze vijf tips voor lokaal zoeken laten we zien hoe dienstverleners hun bedrijven kunnen opnemen in lokale zoekresultaten.
Lokale zoekresultaten worden organisch vermeld. Beoordelingssterren zijn ook hier belangrijk, omdat ze helpen de aandacht te trekken, en potentiële klanten veel eerder geneigd zijn bedrijven met beoordelingen en sterren te vertrouwen dan bedrijven zonder.
Met ProvenExpert kun je je Google-sterbeoordeling integreren in je website en je ProvenExpert-profiel. Door Rich Snippets toe te voegen, kun je je Google-sterbeoordeling opnemen in je organische zoekresultaten en meer verkeer naar je website leiden. Dit verbetert op zijn beurt je positie in de organische zoekresultaten. Je kunt hier meer over lezen in een boeiend gastbericht op onze blog.
4. Ondersteunde beoordelingsplatforms
ProvenExpert ondersteunt een groeiend aantal beoordelingswebsites waarvan je beoordelingen en scores kunt bundelen. Momenteel ondersteunen we meer dan 490 beoordelingswebsites en platforms, en we worden voortdurend groter.
Als je een specifiek beoordelingsplatform niet kunt vinden in ons huidige aanbod, stuur ons dan een e-mail. Ons supportteam zal je verzoek in behandeling nemen en het ontbrekende platform voor je toevoegen.
Laden...
5. Hoe kan ik beoordelingen van andere websites importeren?
Door scores van andere beoordelingsplatforms te bundelen, kun je al je klantfeedback in één profiel tonen. Het is niet nodig om handmatig elke website af te speuren naar nieuwe beoordelingen. Met de bundelingsfunctie van ProvenExpert kun je zowel het aantal beoordelingen dat je op externe platforms hebt ontvangen als je algemene score in je profiel tonen.
Volg deze instructies om externe beoordelingen in je ProvenExpert-profiel te integreren:
Meld je eerst aan bij je ProvenExpert-account (Nog geen lid? Klik hier om je aan te melden).
Scroll naar beneden naar de sectie "Beoordelingen van andere bronnen". Klik op de blauwe pijl rechts om het dropdownmenu te openen. Klik vervolgens op de knop "Profiel toevoegen".

Klik eerst op de blauwe knop met het label "Profiel toevoegen" om uw beoordelingen en ratings van externe klantbeoordelingsplatforms toe te voegen.
Er opent een venster waarin u de URL van het klantbeoordelingsplatform kunt invoeren waar u beoordelingen van wilt verzamelen.

Voer hier de URL van het klantbeoordelingsplatform in. U kunt zoveel klantbeoordelingsplatforms toevoegen als u wilt. Dit voorbeeld bevat beoordelingen van bewertet.de, kennstdueinen.de en facebook.com.
Klik nu op "Toevoegen". Afhankelijk van welk abonnement u heeft gekozen, kunt u met ProvenExpert beoordelingen van maximaal 490 verschillende klantbeoordelingsplatforms aggregeren.
Na het toevoegen van een platform worden de door u verstrekte gegevens gecontroleerd door ons team. U ontvangt een e-mail zodra het platform en de beoordelingen zijn geïntegreerd.

We nemen per e-mail contact met u op en externe beoordelingsbronnen en ratings worden op uw profiel geaggregeerd nadat het ProvenExpert-team de controle heeft uitgevoerd.
Klik op de knop "Beoordelingen beheren" om uw geaggregeerde beoordelingsprofielen te bewerken of te verwijderen, en om extra platforms toe te voegen. De ratings die zijn toegevoegd van websites die de aggregatiefunctie gebruiken, worden automatisch regelmatig bijgewerkt en zijn altijd zichtbaar in uw profiel. We sturen ook wekelijkse rapporten om u te informeren over alle nieuwe binnenkomende ratings van externe platforms.
Het is aan u of u nieuwe binnenkomende feedback in uw profiel wilt opnemen of deze gewoon wilt gebruiken voor interne analysedoeleinden. Als u ervoor kiest om binnenkomende feedback te publiceren, worden de ratings opgenomen in uw Google-sterrenscore.
Om onze eigen kwaliteitsnormen te handhaven, beoordelen we elke externe bron van klantbeoordelingen om de authenticiteit van de ratings te verifiëren. ProvenExpert vereist dat alle binnenkomende ratings voldoen aan de verificatienormen en dat alle klantfeedback overeenkomt met producten en diensten die u daadwerkelijk aanbiedt. Met onze aggregatiefunctie kunnen zowel u als uw potentiële klanten al uw ratings in één oogopslag zien.
Bent u een dienstverlener?
Op zoek naar de juiste service om uw beoordelingsmarketingprogramma te beheren? Probeer ProvenExpert PREMIUM 30 dagen gratis. Na uw gratis proefperiode wordt u automatisch overgezet naar ons GRATIS abonnement.
Is het moeilijk om klantfeedback te verzamelen?
Nee. Met ProvenExpert kunt u uw allereerste enquête in slechts drie minuten maken. Met onze ruime keuze aan branchespecifieke vragenlijsten kunt u kiezen op welke aspecten van uw dienstverlening u zich in uw enquête wilt richten.
Is het duur om klantenenquêtes te analyseren?
Ja. Uw beoordelingen kunnen worden weergegeven als een Google-sterrenscore om meer aandacht op uw website te vestigen, uw bedrijf meer authenticiteit te geven en vertrouwen te wekken bij potentiële klanten.
Kunnen klantenenquêtes mijn Google-zoekvermelding verbeteren?
Hoe zit het met mijn beoordelingen en ratings op andere websites?
ProvenExpert kan al uw beoordelingen en ratings van andere platforms aggregeren en uw algemene score in één profiel weergeven. Deze worden weergegeven als de algemene score in uw openbare ProvenExpert-profiel. Afhankelijk van uw abonnement kunt u maximaal 540 klantbeoordelingswebsites integreren.
Heb je nog vragen over ProvenExpert?
Stuur eenvoudig een e-mail naar support@provenexpert.com of neem contact op via Facebook, X, XING of LinkedIn. Wij zijn er voor je van maandag tot donderdag van 9:00 tot 17:00 (CET).